GROW Facts

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, loop je hier de supermarkt in en kun je kiezen uit tal van betaalbare producten uit alle windstreken en tijdens alle seizoenen. En het ene product ziet er nog mooier uit dan het andere. Maar waar komen al die producten eigenlijk vandaan? Hoe worden ze geproduceerd? En waar moet je eigenlijk op letten als je iets koopt?

Eerlijke wereldwijde voedselverdeling

Als jij in de winkel een pak koekjes koopt, hebben de ingrediënten van die koekjes al een hele lange weg afgelegd. Dagelijks worden gigantische hoeveelheden producten over de hele wereld geproduceerd, verhandeld, verwerkt en verscheept. Kleine boeren, plantagehouders, fabrikanten, winkels en handelaren moeten allemaal aan die producten verdienen. Daar zitten enorme bedrijven bij met veel macht en financiële belangen. 

Voedsel(on)zekerheid. Wij, de consumenten, weten vaak helemaal niet hoe de producten die we kopen geproduceerd worden of wat er precies in zit. Kleine boeren produceren het grootste deel van ons voedsel, maar ze hebben weinig rechten en worden slecht betaald. Vroeger konden deze mensen hun eigen eten konden verbouwen, maar grote bedrijven verstoorden het evenwicht, vaak met steun van de regering. Onze voedselzekerheid wordt dus in stand gehouden door de voedselonzekerheid van de kleine boeren. 

Soja en palmolie productieketens

Sojaolie en palmolie behoren wereldwijd tot de meest gebruikte plantaardige oliën en het zit in meer dan de helft van alle voorverpakte producten in de supermarkt! Soja en palmolie worden op grote schaal geproduceerd en dat brengt veel problemen met zich mee. Er wordt oerwoud gekapt om plantages aan te leggen en landjepik is een groot probleem. Om dit te stoppen zijn er Ronde Tafels voor soja en palmolie opgericht.

Ronde Tafels: In de Ronde Tafels werken producenten, winkels, fabrikanten en NGO’s (goede doelen) samen om de productie duurzaam te maken. Ze geven certificaten aan bedrijven die het goed doen. Die bedrijven mogen hun producten ’duurzaam’ noemen. In Nederland willen bedrijven vanaf eind 2015 alleen nog verantwoord geproduceerde palmolie en soja gebruiken! Een probleem is nog wel de controle op de bedrijven die van de Ronde Tafels een certificaat hebben gehad. 

Kom in actie!

Je kunt gelukkig zelf in actie komen om te strijden voor een eerlijke voedselverdeling! Wat kun je doen?

Stemmen met je boodschappenmandje: Bedrijven willen graag dat je hun spullen koopt. Als jij ze laat weten dat je liever duurzame producten wilt hebben zullen ze goed naar je luisteren. De klant is koning!

Geen eten weggooien: Eén volwassen Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kilo aan eten weg! Zonde van het voedsel en van je geld. Ga dus zorgvuldig met je eten om.

Minder vlees eten: Worstjes, hamburgers, bitterballen… allemaal lekker maar niet echt duurzaam. Veevoeder is vaak gemaakt van soja. Voor de teelt van soja wordt onwijs veel oerwoud gekapt en land afgepakt van kleine boeren. Bovendien heb je 5 kilo plantaardig eten soja, veevoer) nodig om1 kilo vlees te maken. 

Campagne voeren en je mening laten horen! De meeste mensen kennen de problemen rondom voedselproductie helemaal niet. Jij kunt de informatie die je nu hebt doorgeven aan andere mensen en hen aansporen om in actie te komen! Ook kun je natuurlijk proberen overheden of grote bedrijven onder druk te zetten zodat ze duurzamer worden. Samen sta je sterk! Sluit met Clips for GROW aan bij de wereldwijde GROW Campagne van Oxfam Novib!

LINKS

GROW Campagne

GROW is de internationale campagne van Oxfam Novib voor een eerlijke voedselverdeling. Help Oxfam een toekomst te bouwen waar iedereen genoeg te eten heeft. Lees meer over de campagne en wat je kunt doen op hun site. 

Worldometer

Op de Worldometers zie je de wereld in cijfers. Die cijfers worden constant geüpdate en zijn gebaseerd op veel verschillende wetenschappelijke bronnen. Je ziet tellers lopen die bijvoorbeeld bijhouden hoeveel mensen er op aarde zijn, hoeveel mensen er vandaag geboren worden en hoeveel mensen er sterven van honger. Om stil van te worden…

Foodwatch

Foodwatch is een Nederlandse organistie die zich sterk maakt voor eerlijke voorlichting over voedsel. Zij onderzoeken bijvoorbeeld of de etiketten op producten wel de hele waarheid vertellen.

Rank A Brand

Bij Rank A Brand kun zien hoe duurzaam 800 verschillende merken zijn. Je kunt opzoeken welke chocolade eerlijk is, maar ook hoe duurzaam jouw favoriete kledingmerk of elektronicamerk is!

Weggooitest

Jaarlijks verdwijnt zo’n 9% van ons voedsel in de afvalbak. Doe de Weggooitest en ontdek hoe zuinig jij met voedsel om gaat.

Soja en palmolie

Op de website van het MVO  vind je veel informatie over soja en palmolie. Het MVO probeert de productieketen van margarine, vetten en oliën te verduurzamen.

Voedselafdruk

De Voedselafdruk  is een test van het Voedingscentrum die laat zien welke invloed jouw eetgewoonten hebben op het milieu.

Palmolie producentenlijst

Welke grote bedrijven gebruiken duurzame palmolie en welke niet? Op de site van het Wereld Natuur Fonds vind je een scorekaart waarin je kunt opzoeken hoe goed (of slecht) een bedrijf bezig is!

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst van Waarde is een televisieprogramma waarbij onderzocht wordt hoe producten gemaakt worden, wat er nu precies in zit en of de verpakking je niet voor de gek houdt.

Veel macht en financiƫle belangen

Maar liefst 85% van al het graan in de wereld wordt verhandeld door zes bedrijven. Voor palmolie en soja is de situatie vergelijkbaar.

'Greenwashing'

’In het recente verleden hebben verschillende grootverbruikers van palmolie toezeggingen gedaan om binnen afzienbare tijd over te schakelen op duurzame palmolie om de bossen wereldwijd te sparen. Het lijkt er nu op dat supermarktconcerns, voedsel- en cosmeticafabrikanten dat voornemen alleen met de mond belijden,’ zegt WNF-directeur Johan van de Gronden.

Ontbossing

Bebossing in Indonesië is tussen 1950-2010 sterk afgenomen door de palmolie-industrie. Door het verlies van kostbare regenwouden raken dieren hun leefgebieden kwijt en gaan in sneltempo kostbare plantsoorten verloren. 

Campagne voeren

Campagne kun je op verschillende manieren voeren - zowel on- als offline - alleen of samen met anderen. Met campagnes wordt onder meer druk uitgeoefend op bedrijven en overheden om maatschappelijk verantwoorder te produceren.

Landjepik

Overheden verkopen grote stukken land aan producenten. Kleine boeren leven al generaties lang op hetzelfde grondgebied en zij kunnen daardoor vaak niet bewijzen dat het hun land is. Als ze hun land kwijtraken kunnen ze geen voedsel meer verbouwen om zelf te eten of te verkopen. 

Kleine boeren

 

De kleine boeren zijn de oorspronkelijke bewoners van de landen waar op grote schaal soja en palmolie wordt geproduceerd. Velen zijn door grote plantagehouders uitgekocht of verdreven en raakten hun land kwijt. Daardoor is er onder de kleine boeren veel armoede.

Grote bedrijven

In Brazilië bijvoorbeeld is 50% van de landbouwgrond in de handen van 1% landeigenaren. Daardoor hebben bijna 5 miljoen boerenfamilies geen land. Bovendien gaan grote plantages ook nog eens ten koste van natuur en milieu.

Doelstellingen 2015

Dit is een Nederlandse lange-termijn-doelstelling. In andere landen zal nog niet worden overgegaan op duurzame palmolie en soja.

Controle

Lang niet alle gecertificeerde bedrijven houden rekening met de belangen van kleine boeren. Als een lid van de Ronde Tafel voor Palmolie of Soja een misstap begaat, wordt deze helaas niet altijd bestraft. 

Duurzaam

Vriendelijk voor mens en natuur, zodat je niet alleen nu palmolie en soja kunt telen, maar ook nog over honderd jaar.

Voedsel(on)zekerheid

Voedselzekerheid bestaat wanneer alle inwoners van een land, op elk moment, toegang hebben tot voldoende, veilig en voedzaam voedsel om actief en gezond te kunnen leven. Bij voedselonzekerheid hebben de inwoners van een land dit niet.