Blog

Op het blog van Clips for GROW houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom het project en lees en zie je wat anderen bezighoudt. Denk jij een leuk blog item voor ons te hebben? Mail naar info@holy.nl

Campaigners Clips for GROW van start!!!

Jawel, het is zover! Vanaf vandaag gaan honderden leerlingen die het afgelopen jaar clips for GROW hebben gemaakt hard aan de slag om zoveel mogelijk aandacht te genereren voor de genomineerde clip van hun klas.

De clips zullen gedeeld worden via social media kanalen en de pers zal aangeschreven worden. De leerlingen zijn er klaar voor!

Zo merkt Rayan van het Montfort College in Rotterdam op: ‘’Ik vind prijsafspraken tussen kleine boeren en grote bedrijven niet eerlijk en ik wil dat graag aan meer mensen laten zien, zodat ook zij dat gaan beseffen!’’

Aan het begin van volgende week zal de eerste tussenstand bekend worden gemaakt, eind van de week zal de tweede tussenstand volgen.

Wij wensen de Clips for GROW-campaigners bijzonder veel succes!

Meer

Groene Telegraaf zet genomineerden jongeren in het zonnetje

In aanloop naar de Clips voor GROW Campagne heeft de groene Telegraaf op zaterdag 2 maart uitgebreid aandacht besteed aan de jongeren achter de campagne. Welke boodschap willen ze overbrengen met hun clip en hoe denken ze zelf een steentje bij te kunnen dragen aan een wereld waarin iedereen genoeg te eten heeft? Clips for GROW heeft hen duidelijk de ogen geopend: 

 “Ze zet de verwarming lager en doet het licht uit als ze haar kamer verlaat en staat nooit te lang onder de douche. Karisha Avastia is best milieubewust. Maar het Clips for Grow-project heeft de ogen van de 16-jarige vwo-leerlinge nog meer geopend. „Ik ga nu ook echt opletten waar produkten vandaan komen. Want wat wij hier kopen kan grote gevolgen hebben voor mensen aan de andere kant van de wereld.” Samen met haar vriendin en klasgenootje Beryl Sicam van het Sint Montfoort College in Rotterdam maakte ze daar het animatiefilmpje Be Fair! over, een van de 15 genomineerde clips”.

"Honger, landje pik, eten weggooien, in de inzendingen komen de meest heftige thema’s komen aan bod. Ook Shall I take it, het fimpje van Kaoutar Abdelouarit en Dalal Bourjouane van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam, maakte diepe indruk op de jury. „We zijn zelf verantwoordelijk voor wat er om ons heen gebeurt. Veel mensen wachten tot een ander een stap neemt, maar dat is onzin”, zegt Kaoutar (14), die geneeskunde wil gaan studeren. „In ons filmpje twijfelt een consument of hij wel of geen varkensvlees zal kopen. We willen duidelijk maken dat iedereen een keuze heeft en dus wel degelijk het verschil kan maken.” 

Lees hier het hele artikel.

 

 

Meer

Record!

Op het Adelbert College is kort geleden een record gevestigd. Alle leerlingen uit het eerste jaar hebben tegelijkertijd een clip gemaakt, waardoor er in één ochtend 145 Clips for GROW ontstaan zijn! Een bijzondere prestatie van de leerlingen van het Adelbert College waar Stichting HOLY heel trots op is! Een selectie van de beste clips is bovendien direct dezelfde avond vertoond tijdens de kerstviering in de RK Kerk Sint Jozef.

Op 20 december 2012 is een team van twintig HOLY workshopleiders afgereisd naar Wassenaar om de negen deelnemende klassen te begeleiden bij het maken van hun clip. Na een introductie op het thema hebben alle leerlingen in duo’s het onderwerp van hun clip bepaald en bedacht op welke manier zij willen aansluiten bij de GROW campagne. De leerlingen geven door hun creativiteit en vindingrijkheid ieder op unieke wijze vorm aan het thema van een eerlijke wereldvoedselverdeling. De clips zijn vaak verrassend door hun heldere boodschap, mooie beeld of grappige invalshoek.

Na afloop van de workshops hebben de leerlingen zich klaargemaakt voor de grote kerstviering van het Adelbert College in de kerk. Ondertussen hebben de HOLY workshopleiders uit iedere klas een aantal clips geselecteerd die tijdens deze viering op een groot scherm vertoond zijn aan alle docenten, leerlingen en hun ouders. De kerstgedachte van eerlijk delen werd goed verbeeld door de Clips for GROW. Het was een mooie avond en iedereen was erg enthousiast over het werk van de leerlingen!

In januari begint de campagne waarbij de leerlingen hun clip online verspreiden en zoveel mogelijk mensen proberen te overtuigen van hun boodschap. Zo krijgt de GROW campagne vorm en kunnen we samen echt iets veranderen!

Meer

Fair

Een workshop over de wereldvoedselverdeling; saai? Integendeel! Niet alleen vertellen de workshopleiders van Clips for Grow dingen die de meeste leerlingen helemaal niet wisten, ook kan de hele klas binnen een paar uur animatiefilmpjes maken.

Maar de leerlingen van 4HAVO op het Sint Montfortcollege in Rotterdam stellen kritische vragen zoals:  ‘Waarom vertellen jullie dit? Zijn jullie soms een stel promotors van Fair Food?’ De workshopleiders kunnen er gelukkig wel om lachen. ‘Waarom we dit doen, is heel simpel,’ zegt workshopleider Floor in ’t Veld. ‘We vinden dat iedereen het recht heeft om te weten waar zijn eten vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Of je, met deze kennis op zak, Fair Food wilt eten, moet je helemaal zelf weten.’

Wat een leerling in zijn animatieclip wil vertellen, is ook aan hem of haarzelf. Werken met de Animator is in ieder geval niet moeilijk, zo blijkt. Aan het eind van de lessen is het resultaat soms verbijsterend goed. En de workshopleiders zijn daar heel fair over: iedereen heeft het zélf gedaan!

Nu kan de campagne van start. Door het verspreiden van de clip proberen de leerlingen zo veel mogelijk mensen te overtuigen van hun boodschap. Want elke verandering begint bij jezelf!

Meer

Facebookcampagne wereldvoedselcrisis

Met de Facebookcampagne ’Like to Dislike’ van Oxfam Novib wordt iedereen aangemoedigd om de confronterende feiten over het oneerlijke wereldvoedselsysteem (‘vuile waarheden’) te verspreiden via Facebook. Uiteindelijk doel van Oxfam Novib is om samen met haar achterban de publieke druk op overheden en bedrijven op te voeren en de voedselcrisis structureel aan te pakken.

Jouw like to dislike geeft een boost aan Oxfam Novibs Facebook statistieken en creëert een digitale vlek van vuile waarheden, waardoor we samen groeien en de waarheden over ons oneerlijk voedselsysteem op de kaart kunnen zetten.

Ga naar de facebook pagina, like een van de vuile waarheden en help zo deze te verspreiden.

Bekijk de video en kom meer te weten over wat jij kunt DOEN!

Meer